Polyethyleenglycol in mondwaters goed of slecht?
Wat doet PEG precies in mondwaters? Waarvoor wordt het gebruikt? Is het goed of slecht voor je gezondheid? Hieronder beschrijven we drie soorten PEG, die we het vaakst tegenkomen in mondspoelingen. Voor een overzicht van goede spoelmiddelen kun je naar deze pagina navigeren.
- PEG12. PEG staat voor polyethyleenglycol. PEG12 zit in Oxyd8 Plus vanwege zijn smerende werking en omdat het een droge mond tegengaat. Daarbij kan PEG olie mengen met water. De tea tree olie in Oxyd8 Plus zou zonder PEG nooit zo krachtig zijn. PEG is een veilig bestanddeel en een verrijking voor je mondwater.
- PEG20 (polysorbaat20). PEG20 heet ook polysorbaat20, polyoxyethyleen sorbitaan monolauraat of gewoon sorbitaan monolauraat en wordt gewonnen uit kokosnotenolie. PEG20 wordt het gemengd met sorbitol om de smaak van mondwater zoeter te krijgen, zodat hiervoor geen suikers nodig zijn (die schadelijk zijn voor het gebit). PEG20 is veilig, antibacterieel, antiviraal, werkt schimmels tegen en heeft geen bijwerkingen. PEG20 zit samen met PEG12 in Oxyd8 Plus.
- PEG40- hydrogenated castor oil. PEG 40 hydrogenated castor olie is een polyethyleneglycol, afgeleid van castor olie. Deze olie wordt gewonnen uit de ricinusplant. Het wordt in mondwaters toegediend als emulgator. Het kan namelijk als geen ander olie verbinden met water. Oliën in mondwaters hebben een natuurlijke bacteriewerkende werking. Peg40 is veilig en heeft geen bijwerkingen. Het getal 40 geeft het aantal ethyleenglycoleenheden weer.