Mondwater Top10? – Beste mondspoeling | Goed of Slecht?

Beste mondwater Top10? Alles over mondspoelingen met of zonder alcohol, fluoride en chloorhexidine.

Listerine goed of slecht? Listerine mondwater kopen – Top10

listerine goed slechtIs Listerine goed of slecht?

Listerine heeft verschillende typen mondspoelingen. Hieronder leggen we uit waarom spoelingen van Listerie wél of niet werken.

 

Heeft Listerine bijwerkingen: Mogelijkerwijs

In alle Listerine spoelingen zitten volgens onderzoekers twijfelachtige bestanddelen zoals alcohol, saccharine of sodium lauryl sulfaat. Ook hebben de spoelingen van Listerine een lage ph waarde waardoor ze erg zuur kunnen zijn. Op vele gebruikersforums kun je lezen dat mensen die dagelijks mondwater gebruikten met alcohol, saccharine of sodium laurylsulfaat last kregen van een brandende tong, een droge mond, beschadigde smaakpapillen en zwarte verkleuring van de tanden.

Wil je weten welke spoelmiddelen goed zijn voor je adem en tanden zonder bijwerkingen kijk dan op deze pagina.

 

Let tevens op de zuurgraad van Listerine!

Té zure mondwaters kunnen zorgen voor tanderosie. Er wordt gesproken over een ph waarde van 5 of lager. In Listerine zit onder andere het conserveermiddel benzoëzuur dat alleen zijn werk kan doen in een ph waarde van 5 of lager. Alles met een PH waarde onder de 5,5 lost tandglazuur op. Kijk uit dus!

Voor een lijst met de beste mondwaters zónder bijwerkingen klik hier.

 

Listerine Zero

Listerine Zero bevat als enige spoeling geen alcohol. Wel vind je hierin sodium lauryl sulfaat en saccharine terug.

 

Listerine Cool Citrus

Volgens de fabrikant is Listerine cool citrus goed voor een frisse adem, minder tandplak en gezond tandvlees. Helaas vind je in deze spoeling alcohol terug. Lees hier waarom je beter mondspoeling zónder alcohol kunt gebruiken.

 

Listerine Actieve Tandsteen Controle

Volgens Listerine vermindert deze spoeling tandsteenvorming en worden je tanden er witter van. Zinkchloride is hierin de actieve stof. Let op. Deze spoeling bevat alcohol en saccharine en is daarom voor veel mensen een reden niet te gebruiken.

 

Listerine Total Care

Thymol, eucalyptus, menthol en methylsalicylaat, fluoride en zinkchloride zijn in Listerine Total Care de stoffen die zouden moeten zorgen voor sterke en witte tanden, gezond tandvlees en een frisse adem. Hoewel wij de voorkeur geven aan spoelingen met zuurstof is klinisch bewezen dat deze stoffen helpen. Jammergenoeg vinden wij in Total Care alcohol, saccharine en benzyl alcohol. Deze stoffen zorgen volgens verschillende forumleden voor irritaties, verkleurde tanden en een droge mond.

 

Listerine Coolmint

Ook in Listerine Coolmint zit alcohol en wordt daarom afgeraden door veel tandartsen vanwege een mogelijke relatie met mondkanker, een zwarte tong en droge mondslijmvliezen. In Listerine Cool Mint zit tevens caramel, een kleurstof waarvan je tanden kunnen gaan verkleuren.

 

Listerine Sterk Gebit

Listerine Sterk gebit is zó samengesteld dat het sterker tandglazuur zou moeten vormen en bloedens tandvlees tegengaat.

Deze spoeling bevat alcohol, poloxamer, benzoëzuur en fluoride. Fluoride wordt steeds meer gezien als een gif en onnodig. Benzoëzuur werkt alleen in een ph waarde van 5 of lager, hetgeen inhoudt dat de spoeling te zuur is en tandglazuur kan oplossen. Het negatieve effect van alcohol in mondwaters op de mondgezondheid is inmiddels wel bekend.

 

Conclusie:

Alle mondspoelingen van Listerine zijn zuur, bevatten of alcohol óf sodium lauryl sulfaat. Deze stoffen kunnen bij herhaaldelijk gebruik zorgen voor vervelende bijwerkingen. Er zijn tegenwoordig steeds meer effectieve spoelmiddelen te vinden met veilige ingrediënten. Bekijk de top10 hier.

 

Overige ingrediënten van Listerine mondspoelingen en wat ze precies doen.

  1. Alcohol. In bijna alle mondspoelmiddelen van Listerine zit alcohol. Dit wordt gebruikt voor het dragen van andere stoffen én voor de houdbaarheid. Helaas worden alcoholspoelingen in verband gebracht met mondkanker, verkleurde tanden, een zwarte brandende tong en een uitgedroogde mond.
  2. Sodium Lauryl Sulfate. Goedkoop reinigingsmiddel waarvan slijmvliezen kunnen gaan irriteren.
  3. Menthol. De werkzame stoffen van Listerine zijn methyl salycilate, thymol, eucalyptol en menthol. Dit zijn essentiële oliën van plantaardige vetten met een antibacteriële eigenschap. Hoewel ze niet zo effectief zijn als spoelingen met zuurstof is bewezen dat ze schimmelwerende eigenschappen hebben.
  4. Sodium saccharine is een kunstmatige zoetmiddel, om de bittere smaak van onder andere thymol te verdoezelen, maar zorgt helaas wél voor geïrriteerde slijmvliezen en een droge mond. Een droge mond is een van dé hoofdoorzaken van slechte adem.
  5. Propylene Glycol zorgt ervoor dat mondwaters niet uitdrogen. Ook hierbij hebben sommige wetenschappers hun twijfels, omdat ze allergische reacties, misselijkheid en darmproblemen zouden opwekken
  6. Sorbitol. Veilige stof voor het op smaak brengen van spoelingen.
  7. Poloxamer 407 – Wordt vooral toegepast in Listerine zodat de essentiële oliën zich goed kunnen mengen met de andere bestanddelen. Heeft mogelijke bijwerkingen volgens sommige onderzoekers.
  8. Benzoëzuur – Een conserveermiddel dat alleen werkt in een ph waarde onder de 5. Pas op, dit kan daarom betekenen dat een mondwater te zuur is en zodoende tandglazuur oplost.
  9. Sodium Benzoate – Veilige antibacteriële biologische stof gewonnen uit fruit.
  10. Sodium Fluoride – Fluoride gaat cariës tegen. Fluoride krijgt steeds meer tegenstanders. Het zou giftig zijn en overbodig wanneer je ook al poetst met een fluoride tandpasta.
  11. Sucralose – Veilige kunstmatige zoetmaker en is 1000 keer zoeter dan suiker.

 

Ook interessant: 

Top10 beste en mondvriendelijkste mondspoelmiddelen ter wereld.